Music

Ο θείος Άλμπερτ



Caricatura sobre
                      Albert Einstein: sabe mucha matemática, "pero
                      todavía no entiendo mujeres"

Οι γερμανοοεβραίοι γονείς του: Χέρμαν (1847-1902) και Πολίν Κότς (1858-1920), εξαιρετική πιανίστρια, παντρεύτηκαν το 1876, όταν η Πολίν ήταν 18 ετών.

Los padres de Albert
                        Einstein

Τρία χρόνια αργότερα (στις 15 Μαρτίου του 1879) θα αποκτούσαν στην Ούλμ το πρώτο τους παιδί, τον Άλμπερτ. .

                                                        

                     Albert Einstein, 6
                        años apr., con hermana María   Albert Einstein con
                        14 años  

Εδώ 6 μόλις ετών με την αγαπημένη του αδερφή Μαρία, μικρότερη του κατά 2 χρόνια, που αποκαλούσαν χαϊδευτικά 'Μάτζα'. Από το 1931, οπότε και τον ακολούθησε στις ΗΠΑ, μέχρι το θάνατό της, το 1951, έζησε κοντά του στο Πρίνστον. Δεξιά ο Αλβέρτος εφηβάκι, σε ηλικία 16 ετών.

Albert Einstein,
                        retrato de 1904 de su tiempo en Berna a su mesa
                        de la oficina de patentes, 1902-1909Albert Einstein al pupitre en
                Berna, 1904
                                        
Ο 25χρονος Άλμπερτ, υπάλληλος από το 1902 στο Ελβετικό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών στη Βέρνη, τη χρονιά που γεννήθηκε ο πρώτος γιος του, Χάνς Άλμπερτ, το 1904.

Ένα χρόνο αργότερα θα δημοσιεύσει τέσσερα άρθρα στο γερμανικό επιστημονικό περιοδικό Χρονικά της Φυσικής (Annalen der Physik) τρεις μικρές (αλλά θαυματουργές) εργασίες. Στην πρώτη δίνει την εξήγηση της άτακτης κίνησης Brown, της τυχαίας δηλαδή κίνησης μικροσκοπικών κόκκων στερεού σε ένα ρευστό (π.χ. καπνός σε αέρα). Το φαινόμενο πρόσεξε πρώτος ο Βρετανός βοτανολόγος Robert Brown το 1827, παρατηρώντας κόκκους γύρης σε νερό.

Ερμηνεύοντας από στατιστικής πλευράς τα πειραματικά δεδομένα, ο Αϊνστάιν υποστήριξε ότι οφείλεται σε συγκρούσεις των κόκκων (που είναι ορατοί με το μάτι ή με το μικροσκόπιο) με τα αόρατα μόρια του ρευστού.

Για τη δεύτερη, που αφορούσε στην εξήγηση του φωτοηλεκτρικού φαινομένου (στα πλαίσια της πρώιμης κβαντικής θεωρίας) θα πάρει το Νόμπελ Φυσικής το 1921.
     
φωτοηλεκτρικό φαινόμενο

Η προσπίπτουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, στα αριστερά, εξάγει ηλεκτρόνια από την επιφάνεια του μετάλλου δεξιά. Ανακαλύφθηκε τυχαία από τον Hertz το 1877 και περίμενε το 'μάστορα' του να το εξηγήσει. Σημαντικές εφαρμογές του σήμερα, τα φωτοστοιχεία,τα φωτοβολταϊκά κ.α.

Portada de TIME con Einstein y la bomba
                        atómica, julio 1946Στην τρίτη υποστήριξε ότι μεταξύ άλλων, ότι η ταχύτητα του φωτός είναι σταθερή, ανεξάρτητη από την κίνηση του πομπού και του δέκτη κι ότι αυτό συνάγεται την ισοδυναμία μάζας και ενέργειας, τον γνωστό πια σε όλους τύπο: E = mc2

Ήταν η περίφημη ειδική θεωρία της σχετικότητας, που άλλαξε δραστικά την κλασική αντίληψη για το χώρο και τον χρόνο, αυτή που θα τον έκανε σύντομα διάσημο. Μιλάει για το παράδοξο των διδύμων και προβλέπει σε (πολύ μεγάλες ταχύτητες) συστολή του μήκους και διαστολή του χρόνου.


ένας κορυφαίος σολίστας

    Albert Einstein al
                      piano, 1940 apr.     Albert Einstein al
                      cartel, 1930 apr.Albert Einstein con
                      violín 1935 apr.
   
        στο πιάνο (1940)                           στον πίνακα (1930)                         και στο βιολί (1935)

Η άλλη μεγάλη αγάπη του (εκτός από τη φυσική), η μουσική, δεν ήταν απλά το χόμπυ του, αλλά και τρόπος συγκέντρωσης και έμπνευσης. Αγαπημένος του συνθέτης ο Μότσαρτ. Ενθουσιώδης και ταλαντούχος ερασιτέχνης βιολιστής, ο θείος Άλμπερτ, δεν έχανε ευκαιρία να ... 'τζαμάρει' ...
   
εδώ με τον διάσημο κιθαρίστα Django Reinhardt και ... σολάροντας σε ηλεκτρική κιθάρα.


αγαπούσε επίσης την ιστιοπλοία

 
με την πρώτη του γυναίκα, την Μίλεβα και με τη δεύτερη σύζυγό του (και πρώτη του ξαδέρφη)  Έλσα Λοβεντάλ, το 1930. Η ερωτική τους σχέση είχε ξεκινήσει από το 1912, στο Βερολίνο, συγκατοικούν από το 1914, μετά τον χωρισμό του από την Μάριτς και παντρεύονται όταν εκδίδεται το διαζύγιό του το 1919. Μια γυναίκα δυναμική και υποστηρικτική, αλλά άσχετη με τη φυσική.

"η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση"

¨Imagination is moreimportant than knowledge.
Knowledge is limited. Imagination encircles the world.¨

από συνέντευξή του στον George Viereck, 
που δημοσιεύτηκε στη Saturday Evening Post, τον Οκτώβριο του 1929





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου