Music

Δευτέρα, Ιουλίου 27, 2015

Το φαινόμενο 'Πάττυ Χήρστ'


Patty Hearst


το θύμα απαγωγής  που έγινε ... 

  

... μέλος της ομάδας που την απήγαγε !


εισαγωγή

Το 'σύνδρομο της Στοκχόλμης', που περιγράφει το 'δεσμό', τη συμμαχία που αναπτύσσεται μεταξύ απαγωγέα και θύματος, αφορά στη "συμπάθεια", που δείχνουν να νιώθουν τα θύματα (σε κάποιες περιπτώσεις) απέναντι στους απαγωγείς τους, όταν βρεθούν επί μακρόν σε συνθήκες ομηρίας. 

και επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται, ας θυμηθούμε και την απίστευτη κι όμως αληθινή ιστορία της Patricia Hearst, το πιο ακραίο παράδειγμα του 'συνδρόμου της Στοκχόλμης', όπου το θύμα της απαγωγής προσχώρησε στην ομάδα που την απήγαγε και έγινε τελικά αντάρτισσα πόλεων.


η εποχή

Βρισκόμαστε στις αρχές τις δεκαετίας του 1970. Οι δολοφονίες των Kennedy (1963 και 1968) και του Martin Luther King έχουν συγκλονίσει τη νεολαία των ΗΠΑ. 


Η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη. 
Το κίνημα της αμφισβήτησης και της αντικουλτούρας των χίπις  είναι ακόμη στο απόγειο του (φεστιβάλ του Γούντ-στοκ, 1969) κι ο απόηχος του Γαλλικού Μάη του ΄68 είναι ακόμη ισχυρός. 
Σεξουαλική επανάσταση, παραισθησιο-γόνα (LSD), ψυχεδελικό ροκ, πρωτοφα-νές φοιτητικό κίνημα, κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, μαύροι πάνθηρες, συνθέτουν μια εικόνα αναστάτωσης, ένα σκηνικό γενικευμένης εξέγερσης. 


Η Πατρίτσια Χήρστ

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας η 19χρονη Patty, γεννη-μένη στις 20 Φεβρουαρίου του 1954 στο Los Angeles, ένα  όμορφο κι ανέμελο κορίτσι, που έχει μόλις τελειώσει το Λύκειο κι έρχεται για διακοπές στην Ελλάδα. Στη φωτο-γραφία φορώντας μπλουζάκι με τον χάρτη της Κέρκυ-ρας, λίγους μόλις μήνες πριν αρχίσει η περιπέτεια της. Η κοπελιά μας όμως δεν είναι ένα τυχαίο κορίτσι, αλλά μια

ζάμπλουτη κληρονόμος κι έχει ήδη μπει στο στόχαστρο μιας ένοπλης αριστερίστικης οργάνωσης, που σχεδιάζει την απαγωγή της. Είναι η 3η από τις πέντε κόρες του Randolph Hearst κι ο πατέρας της είναι ο μικρότερος από τους 4 γιους του αμερικανού μεγιστάνα του τύπου William Hearst

Η απαγωγή 

Patty Hearst and Steven Week before the incidentΕίναι 4 Φεβρουαρίου του 1974 και η 20χρονη Πάττυ, κοιμάται ήσυχη στο φοιτητικό της διαμέρισμα στο Μπέρκλευ, όταν σύμφωνα με τον αρραβωνιαστικό της, τρεις ένοπλοι (δυο νέγροι και μια γυναίκα) εισβάλλουν και την απαγάγουν. Tην μεταφέρουν με δεμένα μάτια, πυροβολώντας στον αέρα κατά την αποχώρησή τους. Μετά από τρεις μέρες ο SLA  αναλαμβάνει την ευθύνη της απαγωγής της,  με ανακοίνωσή του σε τοπικό ραδιο-σταθμό, που μετέδωσε ένα ηχογραφημένο μήνυμά της: "Μαμά, μπαμπά είμαι καλά. Έχω μερικές γρατζουνιές αλλά μου έπλυναν τα τραύματα και οι πληγές βελτιώ-νονται. Μια οπλισμένη ομάδα με επιτηρεί και δεν υπάρχει περίπτωση να με αφήσουν ελεύθερη αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους".

Στη φωτογραφία επάνω η Πάττυ με τον τότε αρραβωνιαστικό της Steven Weed


η απόπειρα ανταλλαγής

65dd9e7c66e7f0ad0225dcf2837c23acΟ SLA την χαρακτηρίζει 'αιχμάλωτη πολέμου' και ζητά αρχικά την ανταλλαγή της με δυο φυλακισμένα μέλη της.  Όταν αυτό δεν γίνεται δεκτό, δεν ζητούν λύτρα, αλλά απαιτούν από την οικογένειά της να διανείμει γεύματα σε όλους τους άπορους της Καλιφόρ-νιας. Εκείνοι συμμορφώνονται και μοιράζουν τρόφιμα αξίας 70 δολαρίων, σε κάθε φτωχό του Λος Άντζελες, καταβάλλοντας συνολικά (στη διάρκεια της απαγωγής της) το ποσό των δυο εκατομμυρίων δολαρίων. Όταν ο SLA αθετεί την υπόσχεση του και ζητά άλλα 6 εκατομμύρια, η οικογένεια υπόσχεται άλλα τέσσερα, μετά όμως την απελευθέρωση της. 

η προσχώρηση της στον SLA

Ενώ όμως όλοι περιμένουν την απελευθέρωση της, στις 3 Απριλίου (δυο μόλις μήνες μετά την απαγωγή της) λαμβάνουν μια κασσέτα, όπου η Patty ανακοινώνει πως αποφάσισε να προσχωρήσει στον SLA,  

ως απλή αντάρτισσα με το ψευδώνυμο 'Τάνια'.

Είναι το όνομα της συντρόφου του Τσε,  Tania Burke
μιας επαναστάτριας από την Αργεντινή, 
που έχασε τη ζωή της στη Βολιβία.



Λίγες μέρες αργότερα, στις 15 Απριλίου, η "Τάνια" θα συμμετάσχει στη ληστεία μιας τράπεζας του Σαν Φρανσί-σκο, μαζί με άλλα μέλη του SLA. Ένα μήνα αργότερα, δεν θα διστάσει να ανοίξει  πυρ, με δυο διαφορετικά όπλα, για να σώσει δύο συντρόφους της (τους William και Emily Harris), που κινδύνευαν να συλληφθούν για κλοπή σ’΄ ένα πολυκατάστημα αθλητικών ειδών του Λος Αντζελες. 

Catherine Hearst, Randolph Hearst, John A. Lester - Feb. 1974
Ο πατέρας της Ράντολφ Χιρστ (στη φωτογραφία με τη μητέρα της Πάττυ) που είχε αναλάβει προσωπικά την διάσωση της, έρχεται σε επαφή με περιθωριακούς κύκλους του Σαν Φρανσίσκο, σε μια προσπάθεια να πιάσει επαφή με τον SLA, αλλά δεν τα καταφέρνει. Τα μέλη του SLA  εγκαθίστανται στο νέο τους κρησφύγετο στο Λος Αντζελες. Οι αρχές καταφέρνουν σύντομα να εντοπίσουν ένα μικρό βαν, που τους οδηγεί στο κρησφύγετο της οργάνωσης. 



Στις 17 Μαίου του 1974 η αστυνομία εντοπίζει τη γιάφκα της οργάνωσης στο Λος Άντζελες (στο 1466 East 54th Street). Οργανώνεται μια γιγαντιαία επιχείρηση, στην οποία μετείχαν 400 ! επίλεκτοι αστυνομικοί,  που κυκλώ-νουν το κτίριο και τους καλούν να βγουν και να παραδοθούν. 

η μάχη 

Βγαίνουν αρχικά τρεις άσχετοι ένοικοι και στη συνέχεια ακολουθεί ομοβροντία πυροβολισμών από το εσωτερικό. 

Οι αστυνομικοί απαντούν (στη διάρκεια της μάχης, που κράτησε δυο ώρες, έπεσαν πάνω από 9.000 πυροβολισμοί) και εκτοξεύουν βροχή από καπνογόνα και δακρυγόνα, με αποτέλεσμα να καεί το κτίριο. 

Οι έξι νεκροί της επιχείρησης ήταν οι: Angela Atwood, Camilla Hall, Nancy Ling Perry, Patricia Soltysik, William Wolfe και ο αρχηγός τους Donald DeFreeze. 


H Πάττυ και δυο ακόμη από τα γνωστά μέλη της SLA (οι William και Emily Harris) γλύτωσαν γιατί δεν βρίσκονταν εκεί. Παρακολουθούσαν την επιχείρηση που έδειχνε η τηλεόραση, από το δωμάτιο του ξενοδοχείου τους.

 η σύλληψη της

Παρά το πλήγμα, η Πάττυ με τους συντρόφους της διασχίζει τις ΗΠΑ για ενάμισυ χρόνο ακόμη, χωρίς να επιχειρήσει ποτέ να δραπετεύσει. Στις 18/9/1975 οι αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψή της στο Σαν Φρανσίσκο, μαζί με δυο λευκά μέλη του SLA και μια Γιαπωνέζα.  Όταν την συνέλαβαν, ύψωσε τη γροθιά της και δήλωσε ως επάγγελμα 'αντάρτισσα πόλης'. Λϊγο αργότερα  απηύθυνε, μέσω του δικηγόρου της, αγωνιστικό χαιρετισμό 'σε όλα τα αδέρφια, άντρες και γυναίκες, εκεί έξω'. Πρόκειται για τους William και Emily Harris και την Wendy Yoshimura.  

Η οργάνωση θα εξαρθρωθεί πλήρως πολύ αργότερα, με τη σύλληψη των δυο τελευταίων μελών της το 1999 και το 2002.

η δίκη

Παρέμεινε προφυλακισμένη για 5 μήνες, μέχρι τις 4/2/1976, οπότε ξεκίνησε η δίκη της για τη ληστεία της τράπεζας που είχε λάβει μέρος. Η υπερασπιστική της γραμμή ήταν ότι η ένταξή της στον SLA ήταν αποτέλεσμα πλύσης εγκεφάλου και βίαιου καταναγκασμού. Ισχυρίστηκε ότι οι απαγωγείς την κρατούσαν επί εβδομάδες κλειδωμένη σε μια ντουλάπα, υποβάλλοντάς την στην πολύωρη ανάγνωση κομμουνιστικών αναλύσεων. Οι ένορκοι όμως δεν πείστηκαν και την κατα-δίκασαν ομόφωνα για οπλοφορία και συνέργεια σε ληστεία. Το δικαστήριο της επέβαλε συνολικά κάθειρξη 35 χρόνων, που μετά τη συγχώνευση μετατράπηκαν σε 7.

      
Η Πατρίτσια με χειροπέδες στη δίκη της.
η απονομή χάριτος

Η Πάττυ αποφυλακίστηκε στα 25 της (την 1η Φεβρουαρίου του 1979), με εγγύηση 1.000.000 δολαρίων, μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής της στο Ανώτατο Δικαστήριο. 

Έμεινε τελικά στην φυλακή για 22 μήνες (μαζί με τον χρόνο της προφυλάκισης). Ο πρόεδρος Κάρτερ ανέστειλε την ποινή της το 1979, ενώ της δόθηκε τελικά χάρη από τον Μπιλ Κλίντον, στις 20 Ιανουαρίου του 2001. 
Οι φωτογραφίες, με το μπλουζάκι που γράφει: 'συγχωρήστε με', είναι από την ημέρα της αποφυλάκισής της.


Patty Hearst and Fiance Bernard Shaw     A happy Patty Hearst displays the executive grant of clemency as she leaves the Federal Correctional.

οι πρωταγωνιστές


Ο SLA
  
Symbionese Liberation Army Naga Symbol color.svg"Symbionese Liberation Army" 

Η οργάνωση ιδρύεται μετά την απόδραση του αρχηγού της τον Μάρτιο του 1973.

Ο Συμβιωτικός Απελευθερωτικός Στρατός (που δεν είχε ποτέ περισσότερα από 11-2 μέλη), ήταν μία μικρή αριστερίστικη (μαοϊκή) ομάδα νεαρών (25-30 ετών), λευκών κυρίως  (εκτός από δυο νέγρους και μια γιαπωνέζα) ριζοσπαστών (μεσο- ή μεγαλο-) αστών, πανεπιστημιακής μόρφωσης.


η ομάδα στις δόξες της

το σύμβολο της οργάνωσης (διακρίνεται στο πανό της φωτογραφίας) 
ήταν μια κόμπρα με 7 κεφάλια


SLA members: Kathleen Soliah, Nancy Ling Perry, Patricia Soltysik, William Harris, Patty Hearst, Donald DeFreeze, Emily Harris, Angela Atwood, Camilla Hall[1]

Στη φωτογραφία εννέα από τα ιδρυτικά μέλη της SLA
(7 γυναίκες και 2 άντρες, στο κέντρο η Πάττυ).

Kathleen Soliah, Nancy Ling Perry, Patricia Soltysik (επάνω), 
William Harris, Patty Hearst, Donald DeFreeze (στο κέντρο), 
Emily Harris, Angela Atwood και Camilla Hall (κάτω)
(ερωμένη της Soltysik).

ο αρχηγός


Ο νέγρος Donald DeFreeze, παιδί φτωχής οικογένειας από το Κλήβελαντ, εραστής της Patricia Soltysik. Εγκατέλειψε το Γυμνάσιο, φυγόδικος από τα 14, σε αναμο-ρφωτήριο στα 16, λιποτάκτης του αμερικανικού στρατού.  Βρέθηκε στη φυλακή για ένοπλη ληστεία μιας πόρνης, αλλά απέδρασε τον Μάρτιο του 1973. Έστησε την ομάδα του, παίρνοντας την αρχηγία της οργάνωσης από τον Robyn Steiner, τον οποίο εκδίωξε αφού τον απείλησε με δολοφονία. Ήταν ένας από τους έξι νεκρούς από την επίθεση της αστυνομίας στη γιάφκα της οργάνω-σης (πιθανολογείται ότι αυτοκτόνησε).

οι άντρες του SLA

Οι Joseph Remiro (αριστερά),  βετεράνος του Βιετνάμ και Russel Little (δεξιά), δυο από τα ιδρυτικά μέλη της SLA, που  συνελήφθησαν τον Ιανουάριο του 1974 για τον φόνο του νέγρου παιδονόμου Marcus Foster και τον σοβαρό τραυματισμό του βοηθού του (τον Νοέμβριο του 1973 στο Oakland). Καταδι-κάστηκαν το 1975  σε ισόβια. Ήταν τα φυλακισμένα μέλη που η οργάνωση τους προσπάθησε αρχικά να ανταλλάξει με τη Χηρστ.


       
Russ Little mug shot with mustacheRuss Little todayΟ Russel Little, παιδί φτωχής οικογένειας, συνελήφθη στα 24 του, αλλά απαλλάχτηκε στο εφετείο το 1981.

Κατέθεσε στη δίκη ότι η δολοφονία του Foster έγινε από τον αρχηγό του και την Nancy Perry.

Σήμερα (φωτογραφία δεξιά) ζει στη Χαβάη.



οι γυναίκες του SLA

ήταν η μεγάλη πλειοψηφία. Πάνω από δέκα νέες και πλούσιες γυναίκες, πανεπιστημιακής μόρφωσης

Portrait of SLA Member Nancy Ling Perry          

Αριστερά η μεγαλοαστή Nancy Ling Perry (1947-1974), που βρέθηκε νεκρή μαζί με άλλα 3 πτώματα, στη γιάφκα τους.  Η αστυνομία δήλωσε πως βγήκε από την πίσω πόρτα, με τη σύντροφο της Camilla Hall (1945-1974) (στο κέντρο, με έργα ζωγραφικής της) πυροβολώντας. Η έρευνα που έκανε η  οικογένεια της προκύπτει ότι έβγαινε άοπλη για να παραδοθεί, όταν την πυροβόλησαν δυο φορές οι αστυνομικοί. Δεξιά η Emilly Harris.


Τα μέλη του SLA που επέζησαν (πριν και μετά)

ο γάμος της Πάττυ

Τον Απρίλιο του 1979, η Πάττυ παντρεύτηκε τον πρώην σωματοφύλακά της Μπερνάρ Σω, μαζί της στις φωτογραφίες της αποφυλάκισης της επάνω και απέκτησαν δυο κόρες, την Gillian και την Lyndia. Σήμερα η Χιρστ διανύει πλέον το 60ο έτος της ηλικίας της και ζει στο Κονέκτικατ. Ο σύζυγος της πέθανε το 2013. 
To 1982 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της Every secret thing (1974-1979), γραμμένη από τον Alvin Moscow.

happy end

Patricia Heast and model Lydia Hearst, wearing FENDI, attend FENDI Baguettemania, celebrating 15 Years of the Baguette at Maxfield, LA on September 5, 2012 in Los Angeles, California.           Bernard Shaw and Patricia Hearst at the 2003 IFP Independent Spirit Awards.            Patricia Hearst and Gillian at the Zang Toi Spring/Summer 2004 Fashion Show during the Mercedes-Benz Fashion Week.

H Patricia σε πρόσφατες φωτογραφίες με τον σύζυγο της και τις κόρες της
Lyndia (αριστερά) και Gillian (δεξιά).

Patricia Hearst and Gillian Hearst at the private screening of  Patty Hearst circa 1981.


τα πράγματα στο τέλος μπαίνουν συνήθως στη θέση τους: 
πρόσφατη φωτογραφία της Patricia Hearst, 
σε ... διαγωνισμό σκύλων!

Αν και δηλώνει λάτρης των σκύλων, την τελευταία δεκαετία, οι κόρες της έχουν ... γάτες ! 
'Δεν καταλαβαίνω τι λάθος έκανα', δηλώνει σαστισμένη η μαμά.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου